Onko Suomi sittenkin jalkapallomaa?

Monien mielestä Suomi on yksinomaan jääkiekon maa, jossa vaikkapa jalkapallo jää suurelta yleisöltä katsomatta. Jalkapallo onkin maailman seuratuin urheilulaji, mutta urheilu-uutisissa jalkapalloa ei tuoda samalla tavalla esiin kuin jääkiekkoa.

Vähäinen seuraajamäärä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jalkapallo olisi Suomessa heikoissa kantimissa. Maastamme löytyy lukuisia ammattipelaajia ja myös maailmalta on tullut tänne moni etevä jalkapalloilija. Varsinkin naisten jalkapallo on Suomessa hyvinkin korkeatasoista ja siksi haluammekin tuoda sitä esiin tässä artikkelissa. Kerromme muun muassa siitä, miten hyvin naisten joukkueet ovat menestyneet kansainvälisesti.

Samalla innolla vähemmän katsojia?

Jalkapalloa seuraa intohimoisesti Suomessa vain kourallinen ihmisiä, mutta ei laji täysin tuntematon ole. Englannin valioliiga, Italian Serie A ja Saksan Bundesliga ovat kuitenkin tuttu näky suomalaisilla televisioruuduilla ja varsinkin sporttibaarit keräävät niillä faneja istumaan iltaa.

Valitettava totuus kuitenkin on, että naisten jalkapallon maailmancup ei kerää samoja katsojamääriä kuin miesten vastaavat kisat. Tähän on toivottavasti kuitenkin tulossa muutos ja katsojamäärät ovat tasaantumaan päin. Kun televisiossa näytetään ulkomaalaisia pääsarjoja, ovat niissä pelaajina lähes poikkeuksetta miehet. Tilanteessa on läsnä ikävä noidankehä, jossa vähäinen kiinnostus naisten sarjaan tukahduttaa mainostajien halua rahoittaa televisioituja pelejä, ja vähäiset televisioidut pelit puolestaan eivät ainakaan lisää kiinnostusta naisten sarjaan.

Naiset pelaavat kuitenkin aivan yhtä suurella innolla kuin miehetkin. Ongelmana on vain edellä mainittu rahoittajien puute, mikä estää monen lahjakkaan naisjalkapalloilijan siirtymistä täyspäiväiseksi ammattilaiseksi. Nykyään tilanne on usein se, että pelaajat ovat vain sivutoimisia jalkapalloilijoita, jotka käyvät päivätöissä jossain muualla. Tämä puolestaan syö naisten sarjan ammattimaisuuden kuvaa suuren yleisön silmissä.

Naisjalkapalloilijat tekijöinä

Suomen naisten jalkapallon suosio lähti ensimmäistä kertaa kunnolla nousuun vuonna 2005, jolloin joukkue pärjäsi erityisen hyvin EM-kisoissa. Kyseisenä vuonna Suomi tippui hävittyään Saksalle luvuin 4–1 välierissä.

Suomen maajoukkue on myös hyvin värikäs: koska vain ani harva naisjalkapalloilija kykenee elättämään itsensä ammattipelaajana, moni heistä pelaa pääsääntöisesti ulkomailla. Varsinkin Ruotsi on suosittu maa ja nykyisestä naisten maajoukkueesta kahdeksan pelaa siellä. He myös pelaavat eri seuroissa, joten tietotaitoa ja kokemusta kertyy verrattain laajalti.